


Białe truskawki Cena truskawek Ceny skupu truskawek ceny truskawek Ceny truskawek 2011 chinskie truskawki Choroby truskawek Export truskawek Hiszpańskie truskawki Huelva Import truskawek Kampania truskawkowa Konferencja truskawkowa Mrożone truskawki odmiana truskawek Opakowania na truskawki Pierwsze truskawki Plantatorzy truskawek Pole truskwek Popękane truskawki Praca przy truskawkach Producenci truskawek Produkcja truskawek Rynek truskawek Sadownictwo San Andreas Sezon truskawkowy Sprzedaż truskawek Słodkie truskawki Truskawka truskawka 2012 Truskawka kaszubska Truskawki Truskawki deserowe Truskawki ekologiczne Truskawki mrożone Truskawki powtarzające Truskawki z Hiszpanii Truskawki z Holandii Truskawki z Niemiec Truskawki z Ukrainy Truskawkowe Uprawa truskawek Wczesne truskawki Zbiory truskawek
WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck and Luke Morton requires Flash Player 9 or better.
Zapraszamy do wypróbowania poniższych przepisów w swojej kuchni.
- Chłodnik z truskawek
- Dżem mało słodzony z truskawek z dodatkiem soku porzeczkowego
- Kopertki z truskawkami
- Najszybszy torcik z truskawkami
- Strudel z truskawkami
- Truskawki w galaretce agrestowej
- Truskawki w kremie twarogowym
- Truskawki smażone w cieście
- Truskawki w szampanie
- Truskawki w sosie waniliowym
- Zapiekanka z truskawek
1 litr słodkiego mleka, 2 żółtka, 10 dag cukru, 0,5 kg truskawek, 1 szklanka śmietany 18%, lody śmietankowe, biszkopty lub herbatniki.
Zagotować mleko. Żółtka utrzeć z cukrem i wlewać powoli na gotujące się mleko, mieszając. Dobrze ochłodzić. Dodać śmietanę i pokrojone truskawki. Na dnie pucharków lub miseczek ułożyć porcje lodów, wlać chłodnik. Podawać z biszkoptami lub herbatnikami.
Na 1 kg truskawek – 1 szklanka soku z czarnych porzeczek oraz 1 łyżka cukru.
Truskawki przebrać, umyć i osączyć. Włożyć do rondla, dodać cukier i podgotować na małym ogniu. Dodać sok z porzeczek i jeszcze gotować dokładnie mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do słoików z zamknięciem. Słoiki zamknąć i pasteryzować 20-25 min.
60 dag mąki, 25 dag margaryny, 2 jaja, 1/2-3/4 szklanki śmietany, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, szczypta soli, 50 dag truskawek, cukier puder
Truskawki przebrać, umyć, osączyć, obrać z szypułek. Mąkę przesypać na stolnicę, włożyć margaryną i bardzo dokładnie posiekać szerokim nożem. Dodawać stopniowo jaja, śmietanę, sól i proszek do pieczenia. Rękoma szybko połączyć wszystkie składniki, ale nie wyrabiać długo. Ciasto zawinąć w lnianą ściereczkę, schłodzić przez 20-30 min. Wówczas znów przenieść na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić w kwadraty. Osączone truskawki układać po jedne na kwadracie, posypać cukrem pudrem i zlepić przeciwległe brzegi. Piec w niezbyt nagrzanym piekarniku (180-200 st. C) do zrumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
35 dag gotowych bezów 1 szklanka śmietanki kremówki, cukier waniliowy, 1 dag żelatyny, 50 dag truskawek, 15 dag cukru
Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Odłożyć kilka dorodnych. Równych owoców do dekoracji. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści. Śmietanę ochłodzić, dodać połowę cukru, oraz cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Tortownicę wyłożyć bezami, nałożyć truskawki, przesypując je cukrem. Przybrać bitą śmietaną, a wierzch przybrać całymi, odłożonymi owcami.
Ciasto: 25 dag mąki, 2 białka, sól Nadzienie: 70 dag truskawek, 20 dag cukru, cukier waniliowy, 4 dag margaryny, 6-8 dag tartej bułki, tłuszcz do formy, 4 dag cukru pudru do posypania.
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić w środku dołek, wlać białka, dodać szczyptę soli i wlać tyle przegotowanej, ciepłej wody, aby zagęścić ciasto wolniejsze niż na pierogi. Wyrabiać bardzo starannie aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki Przykryć i zostawić w cieple na 1 godz. Stół przykryć obrusem, posypać dokładnie mąką. Na środku stołu pod obrus wstawić głęboki talerz odwrócony do góry dnem. Ciasto lekko rozwałkować, położyć na obrusie na odwróconym talerzu i palcami obsypanymi mąką rozciągnąć je równomiernie we wszystkich kierunkach. Im cieniej ciasto rozciągnięte – tym strudel będzie smaczniejszy, grubsze brzegi ciasta odciąć i pozostawić do przeschnięcia. Truskawki przebrać umyć osączyć, usunąć szypułki. Większe przekroić na połowę. Posypać cukrem i cukrem waniliowym. Skropić ciasto stopionym masłem, nałożyć równą warstwę truskawek, posypać tartą bułką. Zwinąć dosyć ciasno w rulon, unieść dwa rogi obrusa, aby ciasto dało się łatwiej zwijać. Strudel powinien mieć 25-30 cm długości. Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć ciasto, skropić masłem, wstawić do gorącego (ok. 200 C) piekarnika i piec 20-30 min. Gotowy strudel wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem.
40 dag agrestu, 20 dag truskawek, 2 szklanki wody, 20 dag cukru, 2 dag żelatyny
Agrest przebrać, umyć, zalać wodą i rozgotować. Gdy będzie miękki, zestawić z ognia, włożyć do lnianego woreczka, wycisnąć sok i osłodzić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuścić w części gorącego soku. Dodać resztę soku. Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki. Ułożyć w szklanych kompotierkach i zalać przestudzonym sokiem z żelatyną. Odstawić do zastygnięcia.
50 dag truskawek, 20 dag tłustego twarożku, 10 dag cukru, 2 jajka, 7 dag śmietany kremówki, 1 dag żelatyny, cukier waniliowy
Truskawki przygotować. Odłożyć 30 dag w całości, resztę zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito. Twarożek przepuścić 3 razy przez maszynkę, dodać śmietanę i cukier waniliowy. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej, przegotowanej wody; a gdy napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać masę serową, żółtka, przecier owocowy i rozpuszczoną żelatynę. Połączyć ostrożnie ze sztywną pianą uważając, aby nie uszkodzić jej struktury. Wyłożyć krem do kompotierek, dodać truskawki w całości, lekko wbijając je w masę, i zamrozić.
20 dag mąki, 1 szklanka zsiadłego mleka, szczypta soli, 5 dag cukru, 3 jajka, 60 dag truskawek, tłuszcz do mażenia, cukier, cukier waniliowy
Truskawki umyć, osączyć i usunąć szypułki. Pokrajać je w plastry i posypać cukrem. Z jajek, mąki, mleka i szczypty soli sporządzić ciasto nieco gęściejsze niż na naleśniki. Truskawki włożyć do ciasta, wymieszać i kłaść porcje na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Obsmażać z obu stron. Podawać z cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
szampan lub białe wino, sok winogronowy, truskawki, kilka listków bazylii
Alkohol osłodzić sokiem winogronowym, ewentualnie dodać nieco wody. Na końcu wrzucić pokrojone, umyte truskawki i listki świeżej bazylii. Podawać schłodzone.
20 dag truskawek, 3/4 szklanki mleka (dla cukrzyków o 0,5% zawartości tłuszczu), czubata łyżeczka mąki pszennej, 15 kropli esencji waniliowej, łyżeczka cukru (dla cukrzyków słodziku).
Połowę mleka zagotować z esencją. Dodać mąkę rozprowadzoną pozostałym mlekiem i, mieszając gotować do gęstnienia (około 3 minut). Umyte i osączone truskawki polać sosem, posypać cukrem lub słodzikiem. Wartość odżywcza – 21 g węglowodanów, 4 g białka, 2 g tłuszczu; Wartość energetyczna – 120 kcal.
2 jaja, 1/3 szklanki cukru, 5 płaskich łyżek mąki pszennej, 2,5 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej, 0,5 szklanki śmietany, cukier waniliowy, 0,5 kg truskawek.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, śmietanę i cukier waniliowy, delikatnie wszystko mieszając. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem. Osączone dokładnie truskawki obsypać cukrem kryształem i włożyć do ciasta. Lekko całość wymieszać, przelać do natłuszczonej formy żaroodpornej lub tortownicy. Piec 35-40 min w średnio gorącym piekarniku. Podawać na ciepło lub na zimno, oprószoną cukrem pudrem.