Kuchnia
Zapraszamy do wypróbowania poniższych przepisów w swojej kuchni.
- Chłodnik z truskawek
- Dżem mało słodzony z truskawek z dodatkiem soku porzeczkowego
- Kopertki z truskawkami
- Najszybszy torcik z truskawkami
- Strudel z truskawkami
- Truskawki w galaretce agrestowej
- Truskawki w kremie twarogowym
- Truskawki smażone w cieście
- Truskawki w szampanie
- Truskawki w sosie waniliowym
- Zapiekanka z truskawek
Chłodnik z truskawek
1 litr słodkiego mleka, 2 żółtka, 10 dag cukru, 0,5 kg truskawek, 1 szklanka śmietany 18%, lody śmietankowe, biszkopty lub herbatniki.
Zagotować mleko. Żółtka utrzeć z cukrem i wlewać powoli na gotujące się mleko, mieszając. Dobrze ochłodzić. Dodać śmietanę i pokrojone truskawki. Na dnie pucharków lub miseczek ułożyć porcje lodów, wlać chłodnik. Podawać z biszkoptami lub herbatnikami.
Dżem mało słodzony z truskawek z dodatkiem soku porzeczkowego
Na 1 kg truskawek – 1 szklanka soku z czarnych porzeczek oraz 1 łyżka cukru.
Truskawki przebrać, umyć i osączyć. Włożyć do rondla, dodać cukier i podgotować na małym ogniu. Dodać sok z porzeczek i jeszcze gotować dokładnie mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do słoików z zamknięciem. Słoiki zamknąć i pasteryzować 20-25 min.
Kopertki z truskawkami
60 dag mąki, 25 dag margaryny, 2 jaja, 1/2-3/4 szklanki śmietany, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, szczypta soli, 50 dag truskawek, cukier puder
Truskawki przebrać, umyć, osączyć, obrać z szypułek. Mąkę przesypać na stolnicę, włożyć margaryną i bardzo dokładnie posiekać szerokim nożem. Dodawać stopniowo jaja, śmietanę, sól i proszek do pieczenia. Rękoma szybko połączyć wszystkie składniki, ale nie wyrabiać długo. Ciasto zawinąć w lnianą ściereczkę, schłodzić przez 20-30 min. Wówczas znów przenieść na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić w kwadraty. Osączone truskawki układać po jedne na kwadracie, posypać cukrem pudrem i zlepić przeciwległe brzegi. Piec w niezbyt nagrzanym piekarniku (180-200 st. C) do zrumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Najszybszy torcik z truskawkami
35 dag gotowych bezów 1 szklanka śmietanki kremówki, cukier waniliowy, 1 dag żelatyny, 50 dag truskawek, 15 dag cukru
Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Odłożyć kilka dorodnych. Równych owoców do dekoracji. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści. Śmietanę ochłodzić, dodać połowę cukru, oraz cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Tortownicę wyłożyć bezami, nałożyć truskawki, przesypując je cukrem. Przybrać bitą śmietaną, a wierzch przybrać całymi, odłożonymi owcami.
Strudel z truskawkami
Ciasto: 25 dag mąki, 2 białka, sól Nadzienie: 70 dag truskawek, 20 dag cukru, cukier waniliowy, 4 dag margaryny, 6-8 dag tartej bułki, tłuszcz do formy, 4 dag cukru pudru do posypania.
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić w środku dołek, wlać białka, dodać szczyptę soli i wlać tyle przegotowanej, ciepłej wody, aby zagęścić ciasto wolniejsze niż na pierogi. Wyrabiać bardzo starannie aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki Przykryć i zostawić w cieple na 1 godz. Stół przykryć obrusem, posypać dokładnie mąką. Na środku stołu pod obrus wstawić głęboki talerz odwrócony do góry dnem. Ciasto lekko rozwałkować, położyć na obrusie na odwróconym talerzu i palcami obsypanymi mąką rozciągnąć je równomiernie we wszystkich kierunkach. Im cieniej ciasto rozciągnięte – tym strudel będzie smaczniejszy, grubsze brzegi ciasta odciąć i pozostawić do przeschnięcia. Truskawki przebrać umyć osączyć, usunąć szypułki. Większe przekroić na połowę. Posypać cukrem i cukrem waniliowym. Skropić ciasto stopionym masłem, nałożyć równą warstwę truskawek, posypać tartą bułką. Zwinąć dosyć ciasno w rulon, unieść dwa rogi obrusa, aby ciasto dało się łatwiej zwijać. Strudel powinien mieć 25-30 cm długości. Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć ciasto, skropić masłem, wstawić do gorącego (ok. 200 C) piekarnika i piec 20-30 min. Gotowy strudel wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem.
Truskawki w galaretce agrestowej
40 dag agrestu, 20 dag truskawek, 2 szklanki wody, 20 dag cukru, 2 dag żelatyny
Agrest przebrać, umyć, zalać wodą i rozgotować. Gdy będzie miękki, zestawić z ognia, włożyć do lnianego woreczka, wycisnąć sok i osłodzić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuścić w części gorącego soku. Dodać resztę soku. Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki. Ułożyć w szklanych kompotierkach i zalać przestudzonym sokiem z żelatyną. Odstawić do zastygnięcia.
Truskawki w kremie twarogowym
50 dag truskawek, 20 dag tłustego twarożku, 10 dag cukru, 2 jajka, 7 dag śmietany kremówki, 1 dag żelatyny, cukier waniliowy
Truskawki przygotować. Odłożyć 30 dag w całości, resztę zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito. Twarożek przepuścić 3 razy przez maszynkę, dodać śmietanę i cukier waniliowy. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej, przegotowanej wody; a gdy napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać masę serową, żółtka, przecier owocowy i rozpuszczoną żelatynę. Połączyć ostrożnie ze sztywną pianą uważając, aby nie uszkodzić jej struktury. Wyłożyć krem do kompotierek, dodać truskawki w całości, lekko wbijając je w masę, i zamrozić.
Truskawki smażone w cieście
20 dag mąki, 1 szklanka zsiadłego mleka, szczypta soli, 5 dag cukru, 3 jajka, 60 dag truskawek, tłuszcz do mażenia, cukier, cukier waniliowy
Truskawki umyć, osączyć i usunąć szypułki. Pokrajać je w plastry i posypać cukrem. Z jajek, mąki, mleka i szczypty soli sporządzić ciasto nieco gęściejsze niż na naleśniki. Truskawki włożyć do ciasta, wymieszać i kłaść porcje na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Obsmażać z obu stron. Podawać z cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Truskawki w szampanie
szampan lub białe wino, sok winogronowy, truskawki, kilka listków bazylii
Alkohol osłodzić sokiem winogronowym, ewentualnie dodać nieco wody. Na końcu wrzucić pokrojone, umyte truskawki i listki świeżej bazylii. Podawać schłodzone.
Truskawki w sosie waniliowym
20 dag truskawek, 3/4 szklanki mleka (dla cukrzyków o 0,5% zawartości tłuszczu), czubata łyżeczka mąki pszennej, 15 kropli esencji waniliowej, łyżeczka cukru (dla cukrzyków słodziku).
Połowę mleka zagotować z esencją. Dodać mąkę rozprowadzoną pozostałym mlekiem i, mieszając gotować do gęstnienia (około 3 minut). Umyte i osączone truskawki polać sosem, posypać cukrem lub słodzikiem. Wartość odżywcza – 21 g węglowodanów, 4 g białka, 2 g tłuszczu; Wartość energetyczna – 120 kcal.
Zapiekanka z truskawek
2 jaja, 1/3 szklanki cukru, 5 płaskich łyżek mąki pszennej, 2,5 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej, 0,5 szklanki śmietany, cukier waniliowy, 0,5 kg truskawek.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, śmietanę i cukier waniliowy, delikatnie wszystko mieszając. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem. Osączone dokładnie truskawki obsypać cukrem kryształem i włożyć do ciasta. Lekko całość wymieszać, przelać do natłuszczonej formy żaroodpornej lub tortownicy. Piec 35-40 min w średnio gorącym piekarniku. Podawać na ciepło lub na zimno, oprószoną cukrem pudrem.