

Białe truskawki Cena truskawek Ceny skupu truskawek ceny truskawek Ceny truskawek 2011 chinskie truskawki Choroby truskawek Export truskawek Hiszpańskie truskawki Huelva Import truskawek Kampania truskawkowa Konferencja truskawkowa Mrożone truskawki odmiana truskawek Opakowania na truskawki Pierwsze truskawki Plantatorzy truskawek Pole truskwek Popękane truskawki Praca przy truskawkach Producenci truskawek Produkcja truskawek Rynek truskawek Sadownictwo San Andreas Sezon truskawkowy Sprzedaż truskawek Słodkie truskawki Truskawka truskawka 2012 Truskawka kaszubska Truskawki Truskawki deserowe Truskawki ekologiczne Truskawki mrożone Truskawki powtarzające Truskawki z Hiszpanii Truskawki z Holandii Truskawki z Niemiec Truskawki z Ukrainy Truskawkowe Uprawa truskawek Wczesne truskawki Zbiory truskawek
WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck and Luke Morton requires Flash Player 9 or better.
Łatwiejsza rejestracja i sprzedaż. Czy nowe przepisy spowodują dynamiczny rozwój produkcji żywności bez użycia chemii? Eksperci szacują, że za kilka lat jedna dziesiąta produktów ogrodniczych będzie pochodzić z upraw ekologicznych.
Powody przestawienia gospodarstwa z konwencjonalnego na ekologiczne mogą być bardzo różne. Dla wielu rolników to prosty rachunek ekonomiczny dla innych filozofia życiowa.
Ireneusz Kostrzewski, wieś Gałachy: jeśli chodzi o ekologię podstawą tego pomysłu były dopłaty ekologiczne unijne.
Ewa i Peter Stratenwerth, Grzybów: liczymy na to, że to pzredsięwziecie ma sens i ma przyszłość.
W zależności od rodzaju upraw dopłaty do produkcji ekologicznej wynoszą od ponad dwustu złotych do blisko dwóch tysięcy.
Obecnie w Polsce jest ponad 15 tysięcy gospodarstw ekologicznych, a przetwórstwem zajmuje się blisko 250 zakładów. Ich liczba może wkrótce wzrosnąć, a wszystko dzięki nowej ustawie o rolnictwie ekologicznym. Rejestracje produkcji, przetwarzania oraz handlu będzie można załatwić przy jednym okienku.
Stanisław Kowalczyk, IJHARS: wystarczy że rolnik bądź przedsiębiorca, który zamierza podjąć działalność ekologiczną zgłosi chęć takiej działalności do jednej z upoważnionych jednostek certyfikujących.
A to nie wszystkie ułatwienia. Nowe przepisy pozwalają aby handel żywnością ekologiczną w małych sklepach nie wymagał rejestracji. Będzie też większy nadzór nad jednostkami certyfikującymi.
Stanisław Kowalczyk, IJHARS: nowa ustawa daje nam możliwość stosowania kar pieniężnych to spowoduje większą dbałość o pracę, którą wykonują.
Zdaniem producentów żywności ekologicznej nowe przepisy wiele ułatwią, ale nie rozwiążą wszystkich problemów. Podstawowy kłopot rolników to sprzedaż wytwarzanych produktów po opłacalnych cenach.
Ireneusz Kostrzewski: w tym roku niestety przykro to powiedzieć ale większość produkcji sprzedaliśmy po cenach konwencjonalnych chodzi o truskawki.
A wytwarzanie żywności ekologicznej jest dużo droższe od konwencjonalnej. Dlatego, aby zarobić trzeba jak najbardziej skrócić drogę od producenta do konsumenta.
Ireneusz Kostrzewski: są hurtownie które kupują produkty ale bardzo niskie ceny płacą. My wyrobiliśmy sobie sieć, ciężko nad tym pracujemy. Co tydzień rozwozimy po sklepach nasz chleb.
Wartość sprzedaży produktów ekologicznych w Polsce wynosi blisko 400 milionów euro. Daleko nam jeszcze do Niemców, którzy na żywność wywarzaną bez chemii wydają 5 miliardów euro rocznie.
Dorota Florczyk/Agrobiznes